Ons ijs

 

 

Specialiteit

Vonk′s ijs heeft sinds 2012 ook een uniek typisch Amersfoorts ijsje aan zijn assortiment toegevoegd. Het betreft het ″Amersfoortse Keesjes ijs″ waarvan het recept al ruim 250 jaar een goed bewaard en Amersfoorts geheim is. De smaak is zeer uniek en onderscheidend. Hieronder de volledige geschiedenis van het Keesje waar Vonk′s ijs een ijsje heeft gemaakt;

KEESJES de specialiteit van het geslacht Vonk.

Sinds 1754 worden de specialiteiten van de familie Vonk gebakken. Eerst in Amersfoort en sinds 1999 is de bakkerij in Bunnik gevestigd.

Het Amersfoortse KEESJE is een zachte stevige koek van ongeveer 5 x 8 cm en 1 cm hoog. De koek houdt het midden tussen ontbijtkoek en speculaas en heeft een bijzondere smaak. De kruiden worden al vanaf het begin in 1754, gemengd door de bakker zelf. Eerst waren het de bakkers Struijvenberg, t/m 1881 en sindsdien de bakkers Vonk. De kruidenmelange is heel apart en geheim.

De bakkers Struijvenberg bakten hun Keesjes in het pand dat tegenwoordig Langestraat 95 heet en verkochten hun waar in het Leidsche Veerhuis aan de Langestraat 95. In het Leidsche Veerhuis werden diverse goederen verhandeld, varirend van Oost-Indische kruiden tot Hollandse boter, Italiaanse amandelen en sukade tot Zeeuwse tarwe.

Ongebakken kun je nog zien dat een KEESJE de vorm heeft van een zittende Keeshond, maar de naam is ontleend aan de scheldnaam "KEZEN", die de patriotten kregen. Die Patriotten waren de tegenstanders van de Oranjegezinden aan het eind van de 18-e eeuw. Zij bestreden de macht van de stadhouder en de regentenoligarchie (1948-1795. Willem V werd niet bekwaam geacht.

Cornelis (Kees) de Gijzelaar, oorspronkelijk stammend uit een regentenfamilie, studeerde in Leiden rechten. Hij werd pensionaris van Gorkum (1776) en van Dordrecht (1778) en hij leidde het verzet tegen Willem V. De Gijzelaar vormde samen met van Berkel en Zeeberg het Patriottisch driemanschap, dat in de Staten van Holland een anti Engelse, dus antistadhouderlijke , politiek voerde tijdens de 4-e Engelse Oorlog (1780-1784). Door het volk werden de Patriotten KEZEN genoemd naar Cornelis Gijzelaar.

In die tijd maakte Abraham van Struijvenberg de KEESJES , opdat men zo de tegenstander met smaak kon verorberen.

Onze producten werden ook door het Koninklijk Huis afgenomen en zijn zelfs over de hele wereld verzonden. De recepten en rechten van de KEESJES zijn sinds 1881 dus in de handen van bakkers uit de familie Vonk. Momenteel is er een ijsvariant van dit koekje ontwikkeld door Reinder Vonk. Tevens wordt het koekje gebakken door de broer van Reinder Vonk; Echter bakker Adriaan Vonk.

Het op schrift zetten van bovenstaande feiten en gegevens is mede mogelijk gemaakt door het onderzoek dat de dochter van Jan Vonk, heeft verricht. Bovendien zijn veel gegevens van vader op zoon ,op zoon, op dochter, enz.... gegaan.

Als telg van een Echte bakker weet Vonk dat kwaliteit voorop moet staan. Kwaliteit in service en in product. Motto van Vonk luidt “de eerste keer komt de klant omdat de ijscokarren een plaatje zijn, de tweede keer omdat het ijs zo lekker is”. Na diverse ijsmakers te hebben bezocht stak er één met kop en schouders boven de rest uit. IJsfabriek Paparo is een klein bedrijf waar Italiaanse vader en zoon hun passie in het ijs stoppen wat ook daadwerkelijk is te proeven. Hierdoor kan Vonk’s ijs zich spiegelen aan de plaatselijke Italiaanse ijssalons waar hij dan ook niet aan onder doet.

Ook zin in een ijsje?

 

 
Voor vragen, opmerkingen, suggesties en offertes kunt u contact met ons opnemen via onze contact pagina.